İSTANBUL ŞİŞLİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"Mesleki Eğitim Merkezlerine Öğrencilerin Yerleştirilmesi ve İstihdam" Konulu Toplantı Yapıldı



Şişli Kaymakamı Sn. Ali Fuat TÜRKEL Başkanlığında İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sn. Selman KÜÇÜK, Şube Müdürümüz Sn. İlhan KURT, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Kazım ARTUT, Şişli Belediye Başkan Danışmanı Sn. Selim MATARACI, Şişli Muhtarları, İlçemiz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü ve İlçemiz Resmi Lise Müdürlerinin katılımlarıyla 04.02.2022 tarihi Cuma günü 10:30'da Nilüfer Hatun Ortaokulu Toplantı Salonunda "Mesleki Eğitim Merkezlerine Öğrencilerin Yerleştirilmesi ve İstihdam" konulu toplantı yapıldı.
 

Mesleki Eğitim Merkezleri 

Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir.

 

 

09.12.2016 tarihli 29913 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda değişiklik yapılarak çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri amaçlanmıştır.

 

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak; mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlamaları gerekmektedir.


Mesleki eğitim merkezleri ne gibi avantajlar sağlıyor?
 

-33 Alan ve 181 farklı dalda mesleki eğitim imkânı
-Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı
-9. sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta
-9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30'u
-12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı
-Ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatı
-Mezun olduğu alanda %88 istihdam oranı

04-02-202204-02-2022



Vali Konağı Cad. Güzelbahçe Sok. No2 Nişantaşı/Şişli - (0212) 296 65 636465

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.