İSTANBUL ŞİŞLİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Doğal Yapısı

COĞRAFİ YAPISI

—Karadeniz'i Marmara Denizi'yle birleştiren, Asya Kıtası ile Avrupa Kıtasını birbirinden ayıran yeryüzünün önemli suyollarından biri olan İstanbul Boğazı'nın batısında Avrupa yakasında bulunan Şişli, Beyoğlu plato düzlüğünün kuzey uzantısında yer alır. —Şişli, Marmara Havzasının Trakya / Kocaeli yarı ovaları (peneplen) arasına dağılmış, boğaz ve akarsu vadilerle parçalanmış olup, platolar topluluğunun batısında, Boğaziçi - Haliç arasını dolduran Beyoğlu platosu kuzey uzantısında bulunmaktadır.— —Düz / hafif dalgalı bir yüzey oluşturan Beyoğlu platosunun her iki yönü aşınımla önemli ölçüde taşınmıştır. Bu nedenle yöresinde çukurluklar ve vadiler oluşmuştur. —Galata'dan başlayan ve Beyoğlu, Şişli, Maslak, Derbent ve Büyükdere yönde uzanan büyük sırt, Beyoğlu Platosunun su bölüm çizgisini oluşturmaktadır. Sırtın doğu kesimindeki sular Boğaziçi'ne, batı kesimi suları ise Kağıthane Deresi aracılığıyla Haliç'e akmaktadır. Bu büyük sırt aynı zamanda Şişli'nin ve daha önemlisi İstanbul'un bu bölümündeki yolların yönünü de belirlemektedir. —Beyoğlu Platosu'nun sırtında yer alan, Tünel'den başlayarak Tepebaşı, Taksim, Şişli, Mecidiyeköy, Maslak Tepesi ve Okmeydanı'na uzanan güzergah aşınım sonucu düzleşerek bugünkü durumu almıştır. —Taksim'de başlayan Beyoğlu Platosu'nun sırtında kuzeye doğru uzanan Cumhuriyet Caddesi'nin doğu yamacı tatlı bir eğimle Boğaziçi'ne, Dolmabahçe'ye iner. Batı yamacı ise Dolapdere ile Kurtuluş Caddeleri oldukça dik bir yamaçla birbirine bağlanırlar. Kurtuluş Caddesi'nin batısı ise yine tatlı bir eğilimle Tabakhane Deresine dek uzanır. Vadinin batı kısmı, Feriköy'ün batı eteklerinden itibaren yeni bir vadiye çıkılır. Baruthane Deresine dek uzanır. Baruthane Deresi'nin aktığı vadi, kuzeye daha fazla dökülmeden Paşa Mahallesinin yayıldığı alanda son bulur.— İlçenin ana eksenini oluşturan Beyoğlu platosunda yükseltiler Taksim'de 70-80 m. Okmeydanı'nda 80-100 mt. Mecidiyeköy'de 100-120 m. kadar çıkmaktadır. Şişli'nin en yüksek noktaları  Hürriyeti Ebediye, Duatepe ve Esentepe'dir. Şişli kuzeyinde Sarıyer, güneyinde Beyoğlu, doğusunda Beşiktaş ve batısında Kağıthane ilçeleri ile sınırlıdır. Bölge genelde bir yerleşim ve sanayi alanı olmakla birlikte, toprak genel olarak killi, zemin tüm hava şartlarında trafiğe elverişlidir.  

İKLİMİ

Şişli ilçe iklimi İstanbul'un iklim özellikleriyle benzerlik gösterir. İstanbul ikliminde gözlenen üç ana hava tipi, Şişli'de de görülmektedir. Bunlar kuzey ve güneyden gelen hava kütlelerine bağlı olan sakin nitelikteki hava tipleridir. Üç hava tipi arasında en çok rastlanılanı kuzeyden gelen hava kütleleridir.  Kış ve ilkbahar mevsimlerinde yağışlı olduğu görülen Şişli'de yaz mevsimi genellikle kurak geçer. Bölgeye deniz iklimi hakim olup, yağışlar genellikle yağmur, kış aylarında ise zaman zaman kar yağışı şeklindedir.

Vali Konağı Cad. Güzelbahçe Sok. No2 Nişantaşı/Şişli - (0212) 296 65 636465

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.